
Jeg har alltid vært glad i å trene. Bevegelse har vært en naturlig del av livet mitt. Som barn og ungdom spilte jeg håndball og fotball. Gjennom barndommen var vi på ski, fjellturer og mye turer i skogen. Bevegelse var en stor del av identiteten min, i tillegg til en kilde til energi, glede og balanse. Men da jeg befant meg midt i fertilitetsbehandling, hvor jeg kanskje trengte bevegelse mer enn noen gang, ble alt snudd på hodet. Plutselig ble kroppen et prosjekt, et skjørt instrument jeg ikke måtte presse for hardt. Treningsgleden ble overskygget av frykt.
Jeg fikk ingen tydelige råd. Bare vage anbefalinger: «Kjenn etter», «ta det litt roligere». Men hva betydde det egentlig? Kunne en løpetur eller en styrkeøkt sabotere hele forsøket? Tanken på at jeg kunne “ødelegge” noe, tok overhånd. Jeg valgte bort bevegelse, ikke fordi jeg ikke ville, men fordi redselen for å gjøre feil styrte valget.
Etter fire IVF-forsøk og en spontanabort, begynte jeg å stille spørsmål ved denne redselen. På tide tenker du kanskje? Men jeg kan fortelle deg at denne redselen satt veldig hardt i meg, og jeg var rett og slett livredd for å gjøre kroppen for sliten fysisk, til at den skulle kunne ta i mot embryoet. Og når jeg snakker om det i dag, hører jeg selv hvor sinnsykt dette høres ut, men det var en helt reell opplevelse jeg hadde. Og grunnen til at jeg brenner så mye for dette, er fordi jeg vet hvor mange som sitter med akkurat den samme redselen. For hvor kom denne redselen min egentlig fra og var det jeg trodde på virkelig sant? Hva hadde jeg egentlig gitt avkall på? Jeg savnet treningen, jeg svanet den skikkelig. Jeg savnet følelsen av mestring, frihet og kontakt med kroppen min. Det var på grensen til en sorg. Jeg hadde ikke noen arena lenger til å lufte hodet eller kjenne på følelser av at kroppen min fikk til noe. Min opplevelse av egen kropp var knyttet til mislykket, vanskelig å akspetere på grunn av overdose av hormoner, den fikk ut få egg og ble ikke gravid. Jeg fikk etterhvert et ekstremt dårlig forhold til egen kropp, som jeg egentlig trengte å spille på lag med. Og jeg bestemte meg for å hente bevegelse tilbake tilbake igjen. Skritt for skritt, bokstavelig talt😊
Bevegelse er viktig – også i fertilitetsbehandling
Det er lett å tro at vi må velge mellom hvile og aktivitet, men i virkeligheten trenger vi begge deler. Det finnes faktisk lite dokumentasjon som sier at moderat fysisk aktivitet er skadelig i forbindelse med fertilitetsbehandling. Tvert imot, flere studier viser at fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt på både psykisk helse og kroppslige prosesser.
Det man derimot vet, er at ekstrem overtrening kan ha negative konsekvenser, spesielt om det fører til hormonforstyrrelser eller lav fettprosent. Men dette gjelder ikke vanlig trening. Det er en forskjell på å presse kroppen hardt hver eneste gang, og å bevege seg for å ha det bra.
Fysisk aktivitet som antidepressiva
Bevegelse er ikke bare trening
Flere studier har vist at fysisk aktivitet har like god eller bedre effekt enn medisiner mot mild til moderat depresjon. Når du er vant til at kroppen din produserer endorfiner gjennom bevegelse, kan det oppleves ekstra tungt å plutselig ta bort dette. For meg ble det dobbelt vanskelig, jeg mistet både en kilde til psykisk påfyll og ble stående igjen med uro og frykt, uten et verktøy til å håndtere det.
Bevegelse er ikke bare trening. Det er også et verktøy for å håndtere vanskelige følelser, som det er mye av i denne situasjonen. Jeg har stor tro på at det å bruke kroppen, også under fertilitetsbehandling, kan gi oss kontakt med noe stabilt og trygt – midt i det som ofte oppleves som kaos. Men vi trenger kunnskap for å bli trygg. Redsel er en sterk følelse og kan lett bli førende for valgene vi tar. Ingen i en fertilitetsbehandling vil risikere å ødelegge for sjansen for å bli gravid, og blir vi i tvil, er det helt naturlig at frykten for å eventuelt gjøre feil vil vinne. Men følelser er ikke en sannhet, det er en opplevelse. Og jeg, sammen med mange andre, trenger å utfordre denne redselen for å våge å ta andre valg.
Hva kan moderat bevegelse gi oss?
• Økt blodsirkulasjon og hormonbalanse
• Bedre søvn
• Redusert angst og depresjon
• Økt følelse av kontroll og mestring
• En pause fra tankekjør og stress
• Kontakt med kroppen, på en god måte
Rammer for bevegelse og trening i en fertilitetsbehandling
Å ha noen rammer kan hjelpe oss til å tilpasse treningen ut i fra hvor vi er i behandling.
- Moderat trening, som vil si å finne en balanse mellom trening og hvile er det som kan gi deg en gunstig bruk av bevegelse. Anbefaler maks 3-4 økter i uken. Gjerne ikke lenger enn 1 time, og husk å drikk godt med vann. Og ta utgangspunktet i det du og kroppen din er vant til.
Fase | Anbefalt aktivitet |
Mellom aktive behandling/ Før stimulering | All type trening er greit |
Under stimulering | Vanlig trening i starten, dropp høyintensitetstrening og hopp i slutten av stimuleringen (etter siste ultralyd) Eggstokkene dine er større en normalt og har noe høyere risiko for å vri seg. Her er det også individuelt med tanke på antall egg i eggstokkene. Forhør deg med legen når du er på ultralyd. |
Egguttak | Gåtur, yoga, eller type rolig bevegelse. Kroppen er under høyere press, og det er en fin tid å legge inn mer hvile. Eggstokkene dine er også på sitt største, og risikoen for vridning av eggstokker er noe høyere. (Disse rådene gjelder fra eggløsningssprøyte og 3-4 dager etter uttak) |
Etter innsett | Rolig aktivitet ved tidspunkt for innsett, utover dette vanlig trening |
Fryseforsøk | Rolig aktivitet ved tidspunkt for innsett, utover dette vanlig trening |
Positiv test | Aktivitet som i tidlig graviditet. Hvis du har blødningen tar du ned intensiteten og mengden på fysisk aktivitet, og forhører deg med lege. |
Mine råd til deg som står midt i dette:
- Finn en balanse. Moderat fysisk aktivitet er sunt, ikke farlig. Unngå ekskrem eller langvarig intens trening uten tilstrekkelig hvile.
- Styrk din mentale holdning til bevegelse. Hva trenger du å tro på for å få gode opplevelser med bevegelse i forbindelse med fertiltietsbehandling? Feks: Bevegelse kan ikke ødelegge for forsøkene og sjansen din for å bli gravid. Det er et positivt tilskudd i den prosessen du står i.
- Konsistens: Regelmessighet er viktig. Forsøk å opprettholde en jevn treningsrutine du trives med.
- Start i det små. Hvis du har lagt vekk trening eller ikke er vant til å være aktiv, så start med lette og korte økter. Feks: Hvis du skal løpe, start med 2 km, eller varier mellom å gå og jogge.
- Variasjon. Variasjon er bra for motivasjonen og belastning. Finn aktiviteter du liker, og varier innholdet i bevegelsestiden din.
- Kroppssammensetning: Det er anbefalt å arbeide mot en sunn kroppsvekt. Både over- og undervekt kan påvirke fertiliteten.
- Søk gode opplevelser, ikke bare “effekt” – feks spør deg selv etter bevegelsestiden din: Hvordan fikk bevegelse meg til å føle i dag?
Til deg som er i behandling, og som kjenner på usikkerheten rundt trening: Du er ikke alene. Det finnes ingen fasit, men det finnes en balanse. Bevegelse kan være en viktig del av å ta vare på deg selv – både fysisk og psykisk.
Våg å bevege deg. Våg å kjenne på mestring. Det er en gave du kan gi deg selv – også i møte med det vanskeligste.
Alt godt
Mari❤️